lørdag 24. juli 2010

Raftingulykke

Tragisk sak der 3 er omkommet, en hardt skadd og flere savnet. Fryktelig trist. Sannsynligvis er ikke noen av de organiserte raftingfirmaene involvert, noe som tilsier at der forulykkede har tatt sjansen på å rafte på egen hånd i en flomstor elv. Det er alltid mennesker som må utfordre sine egne grenser, og som ikke vil ha lokal bistand eller kjentfolk til å hjelpe seg. Blir en større utfordring å kunne klare det på egen hånd, og dermed mer grensesprengende. Og så ender det tragisk, med flere tapte menneskeliv. Turister og besøkende i Norge må nok informeres om de farer som finnes i den norske naturen, men har vel ikke helt tro på at vi dermed unngår slike ulykker. Noen mennesker må alltid sprenge grenser, uansett. Hvert år ser vi på Vestlandet redningsaksjoner der spesielt tyskere reiser ut i småbåter på opprørt hav. Risikosport det også, og i tillegg til at de setter sine egne liv i fare, fører det også til farlige situasjoner for redningsmannskapene. Kraftige bøter og straff må nok kanskje til for å få bukt med dette. Klart en skal få utfordre seg selv, men kanskje skal en ha noen grenser før det går så altfor galt....

Lene på landet

11 kommentarer:

  1. Meget trist at slik skal skje i Norges flotte natur. Er nok ganske enig med deg hva du skriver her. Vi ser det i fjellet, i elver, på havet, i lufta, ja ganske enkelt overalt skjer ulykker som beror på menneskelige feil. Som du sier, det triste er at de setter ikke bare sine egne liv i fare, men også livet til de som skal redde dem. Jeg mener at hvis man kan bevise at det er store menneskelige feil som har blitt begått, må de involverte betale redningsaksjonen selv. Man kan forsikre seg for slikt i de fleste land, selv om det er en meget kostbart forsikring. Kan bare håpe at de fleste overlever denne tragiske ulykken og at det er en lærepenge for andre i fremtiden.

    SvarSlett
  2. Dette er bare helt forferdelig!! jeg bor i Heidal, der denne ulykka har skjedd. jeg synes det er helt greit med rafting og annen elvesport, men dette bør gjennomføres på en trygg måte! de siste årene har det vært mange utrykninger pga uhell i elva(utelukkende med utenlandske uorganiserte turer), og vi som bor langs denne elva kjenner hver gang vi hører helikopteret en uro og en redsel. hva har skjedd nå? er det noen vi kjenner som er involvert?
    Jeg blir så fryktelig lei meg og sint på disse som ikke kan følge reglene som gjeller. De ødelegger rykter til elva og de seriøse raftingselskapene.
    alle som skal i elva må vise respekt for naturkreftene!!

    SvarSlett
  3. Dette er sikkert en tragedie for de involverte i denne ulykken og deres familier. Vanskelig redningsaksjon fordi de ikke forstår engelsk, skriver VG. Er dette turister som har kommet helt fra Ukrania til Norge, eller er det folk fra Ukrania som jobber her i Norge? Hvis de er turister skulle de da snakke nok engelsk til at man kan kommunisere, hvis de jobber her i Norge burde de snakke nok norsk til at en kommunikasjon er mulig. Jeg leser også at de var underveis med seks båter, hvor kommer alle disse båtene fra? Mye som ikke passer sammen her.

    SvarSlett
  4. Det er det som er ganske trist at Soja nå blir satt i forbindelse med raftingulykker, selv om disse ulykkene ofte er selvforskyldt. og har ingen relasjon til selskapene som drive turer der. Hva kan man gjøre for å forhindre at slikt skjer igjen. Forby frirafting, ha vakter rundt elva, sette opp strikte regler og bøtelegge de som bryter reglene? Ikke vet jeg.

    SvarSlett
  5. Dette er folk som kommer i store busser med tilhengere fulle av båter og utstyr. de camper i nærheten av elva, tvilsomt om de tar kontakt med noen lokale selskaper før de setter utfor strykene. de er på ferie.
    tror ikke de har noe særlig med erfaring, og fint lite kunnskap om vannstand og sikkerhet. det er bare trist at slike ting kan skje.

    SvarSlett
  6. Etter at jeg har lest VG og kommentarene her har jeg bare et spørsmål, kan hvemsomhelst ta med en båt og sette utfor hvorsomhelst i denne elva. Finnes det ikke noen kontroll der?

    SvarSlett
  7. Dagbladet: "Klatrere fra Alpin redningsgruppe rykket lørdag ettermiddag ut for å hente ned en basehopper som hadde havnet i fjellveggen ved Kjerag i Rogaland. Trolig dreier det seg om en utenlandsk mann......"

    Er Norge blitt et land hvor uerfarne utlendinger driver sport fordi de vet vi har et utmerkete redningsapparat? Hvem betaler alt dette? Et kynisk, men ikke et helt urettferdig spørsmål mener jeg.

    SvarSlett
  8. Hei Tora, svaret på ditt første spørsmål er JA. Akkurat som du kan gå/ klatre hvor du vil i fjellet, men hovedregelen er jo å legge opp turen etter ferdighetnivå og snakke med erfarne fjellfolk under forberedelsene. Utfordringen for disse padlerne er at de ikke snakker språkene vi kan, og har lite litteratur/ kart tilgjengelig. Om de har gode ferdigheter som padlere hjelper ikke dette i denne type vannmasser/ elvestrekninger - her er elva rett og slett for vill og farlig til å padle båt, spesielt nå elva er stor. Det er ingen kontroll annet enn at politiet kan aksjonere hvis det oppdages i tide. Det kan også være en grunn til at de ikke tar kontakt med selskaper/lokalfolk før de setter ut..

    SvarSlett
  9. Vi som jobber i Sjoa til daglig vil gjerne opplyse om at denne ulykken ikke var forbundet med noen av de kommersielle selskapene her i dalen. Det er fortsatt trygt å rafte i Sjoa, og vi vil ønske alle velkomne til en TRYGG opplevelse hos oss.
    Live, Sjoa Rafting AS

    SvarSlett
  10. Vi vet gjennom mediene at ingen av de kommersielle selskapene var involveert i denne ulykken. Kan bare håpe at denne ulykken ikke fører til at raftinginteressert utelbir fra Soja.

    SvarSlett
  11. Utrolig hvor mye sprøtt som skrives rundt en slik tragisk sak. Her snakker vi om menneskeliv som har gått tapt!!! Omdømmet til elva, og kjempebøter? At de går an å være så fjern fra empati for dem det angår skjønner jeg ikke. Du som er redd for omdømmet for elva burde kanskje heller bli glad for all den omtalen og gratisreklamen elva di får. Huttetu!!!!
    KAY(cha)

    SvarSlett

Blogglisten